Donderdag 5 maart was Enginity aanwezig op het Bouwforum van Confederatie Bouw.

Het onderwerp: De uitdagingen voor de bouwsector in de nabije toekomst. Als bedrijf dat zich bevindt op het kruispunt van engineering en IT mochten we dan ook niet ontbreken tijdens deze avond.

Tijdens de presentatie van Peter Hinsen werd tegen een gigasnelheid een salvo aan inspirerende stellingen de zaal in gebeamd. Zijn bewondering voor Elon Musk kon hij niet wegsteken. Musk wordt aanzien als geniaal en misschien soms zelfs wat gek, maar niemand kan ontkennen dat hij wel extreem efficiënt innoverend is en wereld veranderende dingen doet. Hinsen daagde de aanwezigen dan ook uit om de geniale gekken in hun bedrijf te omarmen. Zij zijn diegenen die hun bedrijf zullen meenemen binnen de digitalisatie.

Evolutie in de bouwsector

Er is de laatste jaren een grote evolutie geweest binnen de bouwsector. Bouwen betekent niet meer gewoon het opeenstapelen van stenen. Het betekent wél een beleving geven aan de bestemming zoals wonen of werken. Deze veranderingen zien we onder andere in de keuze van de materialen, bouwmethodes en nieuwe technologieën, in het effect op milieutechnisch en financieel vlak, en zeker ook in de maatschappij. We merken bij de jongere generaties bijvoorbeeld een groei in de interesse in alternatieve woonvormen zoals co-housing, kangoeroe wonen, tiny houses en innovatieve oplossingen als leasing & renting services.

Digitalisatie

Wat er met voorsprong uitspringt zijn de zogenaamde SMART-toepassingen: Een slimme woning is een gecombineerde oplossing voor comfort, laag verbruik, makkelijk onderhoud, eenvoudig beheer, technische oplossingen, enzovoort. Logisch dus dat de term die doorheen de avond het vaakst naar voren kwam digitalisatie was. De verwerking en toepassing van big data en het uitrollen van artificiële intelligentie zullen een steeds belangrijkere rol spelen binnen de bouwsector. Daarom zet ook de Europese Commissie in op digitalisatie, dat bleek ook opnieuw in de net gepubliceerde green deal.

Probleem rond digitalisatie

Door de snelheid van deze digitale evolutie kwam er aan bod dat er momenteel binnen de bouw een inefficiëntie is van maar liefst 50%! Vooral de moeilijkheid om competente professionals te vinden en om het huidig werknemersbestand bij te scholen zijn grote uitdagingen om de weg van het ‘nieuwe (meer gedigitaliseerde) bouwen’ in te slaan.

Zowel grote als kleinere bedrijven zoeken, onder andere via de confederatie, naar de juiste partners en het juiste advies om Industry 4.0 toepassing te laten vinden.

Enginity Bouwforum 2

Oplossing

Binnen Enginity zijn we ons bewust van de uitdagingen binnen de bouwsector. Wij kunnen dan ook makkelijk de rol van partner opnemen aangezien het ons doel is om deel uit te maken van de oplossing. Digitalisatie loopt namelijk als een rode draad doorheen de oplossingen die wij als bedrijf bij onze klanten gaan inzetten om hun problemen aan te pakken en hun core business te ondersteunen.

Onze rol als consultant is om nieuwe ideeën bij onze klanten binnen te brengen en hen doorheen dit proces te begeleiden. Dit kan heel praktisch zijn (Technische oplossingen en toepassingen) maar kan ook op het niveau van volledige processen zijn.

Enginity
Blog

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste surfervaring op onze website krijgt. Meer info